Günümüzde bilişim teknolojileri alanının en popüler konu başlıklarından biri yapay zeka programlama, aslında şuan pek farkında olmasak da hayatımızla içiçe girmiş durumda olan bu kavram bazı çevrelerce komplo teorilerine döünüştürülmekte ve insanlar şüpheyle yaklaşmaktadır. Peki ama işin aslı nedir?

Bu konuyu araştırarak mevcut yapay zeka kütüphanelerini kullanarak birkaç uygulama yaptım ve bu yaptıklarımı yputube kanalımda yayınladım. Bilgisayarla ilgili diğer tüm alanlarda olduğu gibi işin özünde bolca matematik var mesela yapay sinir ağlarının nasıl çalıştığını anlamak için türev  ve integral bilmek gerek. Hatta bu sebeple matematik öğretmeni bir arkadaşımdan bana türev ve integral anlatmasını bile rica ettim.

Son yaptığım denemede genetik algoritması ile google chrome tarayıcısında bulunan dino oyununu kendi öğrenip oynayan bir yapay zeka geliştirdim. ilk bir kaç saatin ardından oyunu mükemmel şekilde oynayan bilgisayar hiç yanmamaya başladı gece bilgisayarı açık bırakıp yattığımda sabah kalktım ve  oyunun hala devam etmekte olduğunu puanın bir milyonu geçtiğini gördüm (e tabi bilgisayarın yorulmak yada başka insani sebeplerden hata yapmadığı ortada).

Peki yapay zeka tehlikeli mi? faydalı mı? zararlı mı?Eminim tekerlek icat edildiğinde de efendim bu buluş bizi bir yere götürmez diyenler çıkmıştır(!). bundan milyonlarca yıl önce ateşten faydalanan ilk insanlar da diğer insanlar tarafından kınanmış mıdır acaba? bence ateşin aydınlanma ve ısınma için kullanılmaya başlanması geçmişte medeniyetle ilkellik arasında ki sınırdı. Ateşten bu şekilde yararlanmayı başarabilen başka bir tür dünya da bulunmamaktadır. Şuan için aynı şeyi yapay zeka için söyleyebiliriz (medeniyetle ilkellik arasında ki sınır).

Yapay zekayı insanlığa ait diğer tüm buluşlar gibi gibi kullanım alanına göre değerlendirmek en doğrusu, çünkü insanlığa ait tüm buluşlar kullananların elinde ölümcül veya yine kullananların elinde hayat kurtarır bir hal alabilmektedir.